Followers

Monday, May 18, 2009

Syabas Majlis Peguam: anwarAnwar ucap syabas kepada Majlis Peguam.


Syabas saya ucapkan kepada Majlis Peguam Malaysia di atas kejayaan mereka meluluskan 11 usul yang dikemukakan oleh saudara Ragunath Kesavan dalam Mesyuarat Agung Luarbiasa semalam. [Rujuk]

Semalam dan sebelum-sebelumnya anwar mengucapkan syabas lagi kepada Majlis Peguam atau BAR Council kerana keberanian mereka.

1. Majlis peguam yang dianggap sahabat baik oleh anwar, merasakan mereka lebih pandai dari semua orang acap kali memainkan isu-isu sensitiviti Melayu dan umat Islam.

2. Melayu mudah lupa cerita lama harus diungkit-ungkit supaya segar dalam ingatan.

3. Bulan Mac 2009 semasa kerajaan menghalang pengunaan kalimah Allah oleh agama lain. Majlis Peguam dengan bongkaknya membuat tinjauan dalam laman web mereka mengenai pengunaan nama Allah oleh agama lain. Jelas mencabar umat Islam.

Kalau macam tu tak payah berdakwah la, dia pun sembah Allah kiter pun sembah Allah, buat rugi saja perang salib sampai 200 tahun.

4. anwar semasa berkempen di Batang Ai juga mengeluarkan fatwanya bahawa nama Allah boleh dipakai oleh agama lain sebagai merujuk kepada tuhan mereka sembah. Kalau macam tu tak payah berdakwah la, dia pun sembah Allah kiter pun sembah Allah, buat rugi saja perang salib sampai 200 tahun.

5. Pada 9 Ogos 2008 Majlis peguam menganjur forum terbuka memeluk Islam apa yang dikesalkan sikap Majlis Peguam yang hanya menyuarakan tentang hak orang bukan Islam dalam kes-kes tersebut, tetapi meminggirkan secara halus hak-hak orang Islam. Forum ini dibantah sehingga adanya perhimpunan yang disertai juga YB Zulkifli Nordin (PAS).

6. Pada 29 Jun 2008 Majlis Peguam anjur forum Kontrak Sosial. Penganjuran forum ini bertujuaan mempersoalkan kontrak sosial yakni hak keistimewaan bumiputra. Kontrak Sosial ialah persetujuan bapa-bapa kemerdekaan kita mengenai pemberian warga negara kepada bukan Melayu dan bukan Melayu mengakui hak-hak istimewa bumiputra.

7. Semalam Majlis Peguam mendesak Ketua Polis Negara dan Menteri Dalam Negeri Hishamudin Tun Hussein meletak jawatan. Sedangkan polis menjalankan tugas tak mahu jadi rusuhan berdarah seperti di Thailand.

Majlis Peguam desak Musa dan Hisham letak jawatan, saman kerajaan

KUALA LUMPUR,16 MEI (SK) - Kira-kira 1400 para peguam dari Majlis Peguam mendesak agar Ketua Polis Negara Musa Hassan dan Menteri Dalam Negeri Hishamudin Tun Hussein meletakan jawatan. [Rujuk]

8. Kenyataan balas hari ini.

Ahli Majlis Peguam perlu patuh undang-undang

Ketua Polis Negara syor badan wujud peraturan khas

SEPANG: Majlis Peguam diminta menggubal satu peraturan khas yang perlu dipatuhi semua ahlinya selain memastikan mereka tidak melakukan sesuatu yang melanggar undang-undang negara. [Rujuk]

***
Ini sahabat anwar di Malaysia belum lagi di Amerika.

Penting: Mazhab anwar :klik

1 comment:

GOMO said...

SALAM BRO...
ANWAR NI MEMANG HARAMJADAH...

KITA PULUN 1/7 NANTI...
KITA GEGAR DEPA NI SEMUA...

SALAM.....

Popular Posts 30