Followers

Monday, September 14, 2009

BERBUAL DENGAN LELAKI DARI SABAH

Semasa di lapangan terbang tempoh hari aku sempat berbual dengan seorang lelaki dari Sabah. Dia berasal dari sebuah daerah di belakang gunung Kinabalu. Beliau menceritakan betapa fed up nya beliau kerana di tempatnya mengalami ganguan bekalan elektrik setiap hari tidak mengira masa kadang-kadang malam, kadang-kadang siang, sementara bil elektrik tiada ganguan sentiasa datang tepat pada waktunya pula. Tempatnya berdekatan dengan laut dengan cuaca yang extreme panas siang dan malam.

Ganguan ini sungguh menyukarkan terutama beliau mempunyai anak kecil dan beliau sendiri seorang guru sekolah. Beliau menambah lagi, jalan raya di tempatnya juga masih gruble dan kalau hi way nya pula, lampu jalan tidak dinyalakan pada waktu malam sungguh bahaya.

Apabila anwar datang dengan kerajaan rakyat beliau merasa sungguh gembira. Fikirnya fed up nya selama ini akan terubat, mungkin tempatnya akan ada jalan yang lebih elok, lampu jalan menerangi pada waktu malam dan bekalan elektrik tidak akan terputus setiap hari lagi. Beliau pun sentiasa mengikuti ceramah-ceramah oleh PKR untuk beliau menilai misi parti rakyat ini. Hinggalah suatu hari beliau tersedar akan sesuatu, projek 16 september. Anwar Ibrahim akan mengadakan lompat katak terbesar untuk menukar kerajaan.

16 September ini telah membuatkan kawan ini berfikir semula, anwar ini hendak menolong rakyatkah atau hendak mengejar cita-cita peribadi? kalau hendak menolong rakyat kenapa tidak melantik wakil-wakil rakyat baru, ini tidak anwar akan mengajak wakil-wakil rakyat sedia ada untuk lompat parti? Kesannya anwar akan jadi perdana menteri tetapi bagaimana pula nasib rakyat, ganguan elektrik, jalan gruble dan lampu jalan jika wakil rakyatnya sama juga?

Betul juga tu.

5 comments:

Jeffry said...

SLM BRO...YEAA TP SEBAGAI PRESIDEN M'SIA..ANUWAR AKAN MEMBINA JLN SIAP LAMPU LIP LAP ALA2 RAYA YG PALING CANGGIH SEKALI PD 16 SEPT..TAPI MENUJU KE PUTRAJAYA!!..JGN MENGHARAP SGT DGN JANJI2 PARIAH DIA TU HEHEHE

YANG GAMBI said...

Salam bro, Anwar cuma hendak jadi PM saja, supaya dia terlepas dari segala tuduhan mungkarnya, dia mencari jalan untuk menunaikan hasrat Yahudi agar Malaysia terus bergolak dan tidak akan mengancam ekonomi Singapura...... itu sahaja.

pisau.net said...

biasa la,kalau nak ngorat kena tabur janji, hanya orang yang boleh "berfikir" akan nampak bodohnya janji janji anuwar tu.

Basuh Baju said...

eh2 16 sept dah nak tibalah..okey, gua dapat PM baru..kui3

CCZ said...

boleh caya ker kalau Anwar jadi PM, malaysia akan aman damai..?Belum jadi lagi dah kucar kacir tambah kalau dah jadi. CCZ takut kaum ellaki habis jadi gundik dia saja..

Popular Posts 30