Followers

Wednesday, October 28, 2009

KRISIS PAS AKIBAT BISIKAN HALUS - DR ASRI


Dr Asri ulas krisis dalaman PAS

BEKAS Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin berpendapat krisis dalaman PAS kini amat berkait dengan ‘bisikan halus’ yang dibisikkan oleh pihak tertentu kepada ‘telinga’ di kalangan pemimpin utama PAS.

Bisikan ini, katanya, datang dari satu pihak yang mempunyai kepentingan atau agenda tersendiri dan mempengaruhi pihak-pihak tertentu.

‘Pembisik’ itu, menurut Dr Asri, hanya menumpukan perhatian kepada agenda politiknya sahaja.

Jika dalam sejarahnya, pihak pembisik ini pernah hampir merebahkan parti lain, maka tidak mustahil ia akan berlaku kepada PAS.

Namun krisis kali ini, menurut pengamatan beliau, agak serius. [RUJUK]

Karya saudara Jeffry (gambar) di atas muncul pada 16 September 2009 sebulan lebih awal daripada krisis PAS seolah-olah meramalkan apa yang akan berlaku dalam PAS hari ini.

PAS bertukar arah dari perjuangan sucinya, Negara Islam ke Negara Berkebajikan juga adalah disebabkan bisikan halus ini. Akibat yang ditanggung PAS juga amat tinggi. Kredibiliti mereka hilang, lihat sahajalah bagaimana mereka diperlakukan di Penang, Perak, Selangor hatta Kedah. Kini di ambang perpecahan.

Penang, licik, PAS mampu menduduki dua kerusi tapi tinggal satu akibatnya jadi tunggul. Perak, MB boneka namun diselamatkan daripada dimalukan. Selangor, jilat ludah sendiri, kalau dulunya perjuangan mahu menghapuskan kilang arak, menentang maksiat, kini menghalang jualan arak di kawasan majoriti melayu pun tidak mampu, begitu juga menghalang konsert ditentang orang sendiri. Kedah meskipun majoriti namun satu kerusi DAP mampu menggegarkan pemerintahan Ust Azizan, begitu juga kelicikan mereka menambah kerusi bukan Islam dalam exco apabila adun Lunas kembali ke pangkuan rakyat.

Perkembangan terbaru di dalam PAS kini mungkin satu rahmat atau malapetaka terletak di atas tangan ahli-ahlinya, hancurkan erdogan naikkan ulama' atau sebaliknya.

Min sharril waswa silkhannas

4 comments:

Jeffry said...

SLM BRO..HARI NI KEPUTUSAN DI TGN PERWAKILAN PAS SENDIRI. KLU MEREKA MASIH MENGEKALKAN PENDIRIAN YG SAMA DAN TAK NAK PERPADUAN, APE YG BLH KITA CKP..LANTAK DIORANG LAH!!! KEHKEHKEH

DR 1221 said...

salam tuan blog
apa boleh buat,, demi nak berkawan, pas merelakan perjuangan mereka dinodai.

YANG GAMBI said...

Salam, bapak iblis dari PKR inilah yang telah merosakkan martabat perjuangan PAS, macam mana dia telah buat kepada UMNO dahulu......

Bapak iblis PKR ini pulak telah mendapat arahan dari bapak syaitan dari DAP komunis moden Malaya supaya menghancurkan Melayu dan Islam agar mereka dapat menguasai negara....

GOMO said...

SALAM BRO..HARAP DAPAT PANJANGKAN ISU NI
Kecoh isu perjumpaan Blogger bersama Hassan Ali pada malam yang lepas. Apa yang sampai kecoh sangat ni??? Apa isu yang menarik sehinggakan Blogger Pakatan Al Banjari dan geng nya yang lain Kepanasan dengan artikel Gomo???
http://www.papagomo.com/2009/10/live-blogger-pakatan-kepanasan-dengan.html

Popular Posts 30