Followers

Sunday, December 6, 2009

KEPIMPINAN GAYA NABI?Kepimpinan Nabi SAW: Doa Nabi SAW di Taif

3 tahun sebelum hijrah nabi pergi berdakwah ke Taif. Dakwah nabi tidak diterima penduduk Taif waktu itu.

Mereka mengheret Nabi keluar dari Bustan as-Thaqif (taman Thaqif). Penduduk yang sejak awal berkumpul di sekeliling Nabi menolak-nolak Nabi. Anak-anak muda yang lebih agresif membaling nabi dengan batu. Batu-batu itu melukai kepala, badan dan kaki Baginda.

Lalu Nabi SAW berdoa seraya muncul malaikat mempelawa untuk membinasakan penduduk Taif dengan menghempap mereka dengan bukit bukau.

Nabi menolak lalu berdoa, "Ya Allah, hidayahkanlah kaumku ini, sesungguhnya mereka tidak mengetahui".

Nabi SAW diutuskan sebagai rahmat ke seluruh alam, bukan pembinasa.

2009 Kepimpinan Gaya Nabi???: Kita doa sampai pecah perut

Dalam ucapannya, seperti disiarkan secara langsung melalui Internet, Nik Abdul Aziz antaranya menyifatkan penafian terhadap bayaran royalti minyak seperti dituntut kerajaan negeri sebagai "melanggar keadilan asasi".

"Perkara ini bercanggah dengan (prinsip) keadilan asasi. Selagi tidak bagi (royalti petroleum), kita doa sampai pecah perut orang itu," kata mursyidul am PAS, dengan sorakan para penyokongnya. [Malaysiakini]

“Man kadzaba a’laiya muta’ammidan falyatabawwa maq’adahu minannaar”, Sahih Bukhari & Muslim.

3 comments:

Jeffry said...

SLM BRO..KLU PAK AJIS BACE N3 NI MESTI DIA MARAH SBB DIA DH SILAP DOA ATAU PUN DIA SEDAR DIA DH MEMBONGOKKAN DIRI SENDIRI KEHKEHKEH..LANTAK KO LA AJISSSS!!..HARKKK PTUIHHH

CCZ said...

Salam Junah..TGNA ni bukan makan saman. Ulama atau orang biasa, lagi ada ilmu lagi menunduk sebab nak kawal sifat riak. Ini tidak. CCZ tak percaya Nik Aziz seorang ulamak. Nik Aziz lebih kepada orang tua yang hanya menggunakan agama.

Saya Rakyat Malaysia said...

orang yang kata langkah mayat dulu kalau nak jalankan hukum Islam, taknak pula doa dilaknati? orang yang kata kalau nak berkuasa, bagi pecah melayu cukup-cukup tak mahu pula doa dibinasakan, dipecahkan kepala hotak?

taknak pula doakan agar dilindungi dari musuh Islam yang NYATA! orang ini macam pun ada orang percaya.

Popular Posts 30