Followers

Thursday, March 18, 2010

KAU DIAM - SEBUAH DRAMA RADIO

INT. RUMAH - MALAM

AQ terjaga dari tidur kerana dia terbawa mimpi perkara memalukan semalam.

SUARA DALAM MIMPI (Mengecam)
"U don't lie!"

AQ (Terbangun dari tidur dan menjerit)
"arggghhh!, al goreng, al goreng, al goreng..."

AQ (Lega)
"Mimpi rupanya aku."

JAH isterinya juga terbangun kerana terkejut mendengar jeritan suaminya AQ.

JAH (concerned)
"Kenapa ni bang, mimpi lagi?, bawa istighfar sudah-sudahlah sebut nama al-goreng tu."

AQ (arahan)
"Ambilkan telefon abang"

JAH (berseloroh)
"Kenapa bang nak call Yang Di Pertuan Agung ke?"

AQ (marah)
"Kau diam!"

JAH (terkedu namun masih tersenyum)
"Ala bang ni nak melawak malam-malam jumaat ni pun tak seh, Nah (telefon)."

AQ (marah tapi dah slow)
"Lawak-lawak juga, tapi ingat-ingat la, touching o"

JAH
"Abang nak telefon sape malam-malam buta ni?"

AQ
"Aku nak telefon akhbar suara penipuan suruh reka story"

JAH
"Pandai ke suara penipuan reka story"

AQ
"Awat tak pandai, cina langgar melayu sampai mati pun boleh spin kata melayu salah"

JAH
"Ah melayu mati bukan Ah Kit kisah pun"
AQ selesai bercakap di telefon

AQ (arahan)
"tolong kemas pakaian aku, aku nak pi jumpa al-goreng"

JAH (cemburu lawak saja)
"abang ni al-goreng, al-goreng, al-goreng"

AQ (meninggikan suara)
"Eh ko tahu sapa al-goreng ni? Kat Palestine bangsa dia boleh spin mangsa jadi pemangsa tau"

Jah terdiam, sebagai isteri yang toat beliau pun beransur mengemas pakaian suaminya.

No comments:

Popular Posts 30