Followers

Monday, October 11, 2010

SIAPA LEBIH ASOBIYAHBaru balik dari blog sahabat, Dr 122 dan melihat video di atas. Depa kata UMNO terbina atas dasar asobiyah qaumiyah, bukan jalan Nabi SAW justeru harus ditolak. Tapi apa yang kita lihat bukan sahaja dalam politik tapi di mana-mana saja, di Universiti dan di tempat awam siapa yang suka berpuak-puak dan berasobiyah ni? dari negeri mana? Inilah yang orang kata cakap tak serupa bikin.

Bila Nabi SAW diutuskan ke tengah masyarakat arab yang asobiyah dan berpuak-puak maka Nabi menyatukan mereka dengan pelbagai pendekatan termasuk perkahwinan. Maka haruslah kepimpinan gaya Nabi mencontohi Rasullullah menyatukan orang-orang Melayu dan Islam. Tapi yang jelasnya kemimpinan ini terbalik dan bercanggah sama selaki dengan jalan ataupun sunnah nabi SAW. Lebih asobiyah, lebih berpuak-puak dan lebih kepada perpecahan dan permusuhan.

Lihat sahaja sahabat kita sendiri, dulunya rilek-rilek sahaja, tapi bila masuk PAS, mulalah dia bercakap meninggi diri dan merendah-rendahkan orang lain, tu pun ada hati nak jadi pendakwah. mahu dakwah atas dasar apa, kebencian, fitnah, permusuhan? Fitnah ini harus dihentikan jangan nanti orang cakap owh macam tu rupanya kemimpinan Nabi (merujuk kepada kepimpinan serong ahli politik) mengajak kepada kebencian, berpuak dan jadi barua harbi DAP. Nauzubillah.

2 comments:

Jeffry said...

WAHABI KE ASOBIYAH KE, SEME TU DH MELEKAT DLM HATI PENCACAI2 PARTI SESAT. SAPE YG SEMAI BENIH TU KLU BKN SI MUDALILUL HAMPAS?..MEMALUKAN ORG MELAYU DAN AGAMA ISLAM JEK!..ADOIYAIII

ddinbunga said...

Salam,apa nama sekali pun tak penting, yang penting perbuatan, kalau dah maki hamun dan fitnah memfitnah, cakap macam tong kosong dalam masjid, Surau apa faedahnya, umat pecah belah. pakai serban dan jubah tak mestinya Islam dan alim yeop, abu dajjal pun berjubah berserban.

Popular Posts 30

Blog Archive