Followers

Monday, December 6, 2010

GERAKAN MAHU KEMBALI KE P.PINANG? APA KITA NAK BUAT


Gerakan sedia rebut semula P.Pinang
07/11/2010 3:40pm


KUALA LUMPUR 7 Nov.- Parti Gerakan akan bertanding di semua kerusi negeri dan Parlimen yang terlepas daripada tangannya sebelum ini pada pilihan raya umum akan datang, kata presidennya, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon.
[Utusan]

Emph harapan nak lihat P.Pinang kembali kepada Melayu nampaknya layu. Bila Gerakan kalah teruk di P.Pinang. Zahid Hamidi cuba masuk jarum menggunakan alasan tersebut untuk meletakkan lebih banyak kerusi UMNO di P.Pinang justeru merampas semula negeri itu daripada DAP dan mengembalikannya semula kepada Melayu setelah sekian lama dipinjam kepada Gerakan.

Namun dengar saja cadangan Zahid tersebut dengan pantas Gerakan memberi hints kepada BN yang mereka masih mahu negeri tersebut walaupun mereka kalah betul-betul teruk, semua 12 kerusi dan 8/10 kerusi parlimen! Menkesampingkan hints rakyat P.Pinang, "kami tidak mahu Gerakan". Dua generasi perintah PPinang geran tak bagi, dah pakat, bila DAP masuk terus halau dan roboh kampung-kampung Melayu tersebut.

Mengharapkan UMNO sebagai ketua dalam BN untuk mengembalikan P.Pinang kepada suara majoritinya (UMNO) pun tidak mudah seperti yang kita di bawah ini lihat. Mungkin mereka di atas itu terikat dengan perjanjian tertentu demi kebaikan keseluruhannya. Tapi kuasa sebenar terletak di tangan rakyat, jika PAS diperuntukkan lebih banyak kerusi daripada DAP dan PKR di P.Pinang, RAKYAT MAMPU BAWA NEGERI ITU BALIK KEPADA TUAN ASALNYA MELALUI JALAN BARU.

No comments:

Popular Posts 30