Followers

Thursday, December 2, 2010

KEDAH HARUS TUNTUT SEMULA P.PINANG


Kedah dicadang tuntut semula Pulau Pinang
ALOR SETAR 1 Dis. – Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah (PSMCK) hari ini mencadangkan supaya Pulau Pinang dikembalikan kepada Kedah kerana negeri tersebut pada asalnya kepunyaan Kedah.

“Setelah negara kita merdeka pada 1957, Pulau Pinang yang dijajah sepatutnya dikembalikan kepada Kedah sepertimana Dinding dan Pangkor dikembalikan kepada Perak.


“Tetapi Pulau Pinang tidak dikembalikan kepada Kedah dan terus dijadikan sebuah negeri yang berasingan,” ujarnya kepada pemberita di sini hari ini.
[Utusan]

Siapa kata Negara majoriti Muslim tidak mungkin dikuasai Cina DAP mubaligh kristian? Apa yang berlaku di Perak ialah petunjuk Allah untuk orang-orang Muslimin bahawa kemungkinan itu ada. Namun petunjuk yang sekejap itu ada yang pandang sepi tidak ambil berat walhal ia adalah gambaran Malaysia bila Lim Kit Siang jadi TPM nanti. :@)

Memang wajar sejarah dijadikan subjek lulus supaya kita terutama Melayu, Bumiputra dan orang asli tidak leka hingga tanah kita ditipu dan diambil oleh kaum pendatang. Lihat sajalah mereka memrintah P.Pinang dari 1959 hingga 2008, mereka tidak beri geran pada kita penduduk asal, 2008 hingga sekarang datang puak lebih hardcore dan bermuka-muka, beri 100 ringgit setahun, tanah yang bernilai berjuta-juta dikebas dan penduduk Melayu dan India miskin berhak dihalau macam pendatang.

Justeru kita orang Melayu, Bumiputra, orang asli dan rakyat Malaysia Patriotik tidak kira bangsa (tidak sokong DAP) harus bersatu menyokong cadang kembalikan P.Pinang kepada Kedah. Diharap ada pihak menubuhkan satu gerakan khusus dan pendaftaran secara on line dan diharap DS Najib jangan buat kenyataan selagi LGE belum supaya tidak terperangkap. Asal tanah balik ke tanah, asal api pulang ke api, asal hak Melayu balik ke Melayu.

9 comments:

ddinbunga said...

SALAM, AKU SOKONGGGG

Anonymous said...

aku sokong bab bab kembalikan hak kepada pemilik asal

Anonymous said...

Kembalikan pada yg hak kerajaan kedah harus menilai balik apa yg sedang diperkatakan kalau kedah berhak bertambah lah bangsa melayu dipulau pinang.

Anonymous said...

KEMBALIKAN PULAU PINANG KEPADA KEDAH!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

Macammana nak mula?
Sapa nak mula?

Cadangan said...

1. KJ/ Mukhriz -BN
2. Ariff Ibrahim -PAS
3. PSMCK
4. Perkasa

>:/

Anonymous said...

Aku tak sokong mintak tambah bayaran pajakan dari rm10,000 kapada rm10,000,000 satahun yang dicadang oleh Amiruddin Exco Kedah, kerana keputsan Kerajaan Kedah berbuat demikian adalah bertujuan politik nak meraih sokongan rakyat Kedah untuk menyokong PAS. Satu lagi tujuan Kerajaan Negeri adalah untuk mengalih pandangan rakyat yang marah kapada Kerajaan Negeri kerana gagal membantu mangsa2 banjir di Kedah.

Aku sokong negeri Pulau Pinang di tuntut kembali oleh Kedah. Tapi kenapa Persatuan Sejarah yang diketuai oleh Wan Shamsuddin? Kenapa tidak Kerajaan Negeri sendiri yang bertindak demikian?

Sapa Wan Shamsuddin, Syed Azizan, Saarani yang ada dlam gambar di Sinar Harian? Mereka itu hanya pereka sejarah. Banyak sejarah yang mereka tulis tak betul. Dulu masa Hanafi Ramli jadi Exco, Wan Shamsuddin bertindak nak kembalikan UFTI MAS dari Siam ka Kedah. Taik Kuda pun tarak. La ni cakapnak tuntut Pulau Pinang?.

Saya cadangkan Wan Shamsuddin, buat nukilan sejarah dalam betuk tuntutan melalui undang2, kemukakan kapada KDYMM Sultan, supaya KDYMM Sultan perkenan. Jangan nak cari nama. Belum ada bukti yang kukuh dah buat kenyataan akhbar.

ELOK LAH APA YANG DITULIS OLEH WAN SHAMSUDDIN DISIMPAN DALAM MUZIUM ALOR STAR.

JANGAN INGAT KERJA TUNTUT PULAU PINANG NI MACAM BUAT CUCOQ KODOQ. ADA DR FALSAFAH, INGAT ORANG HERAN KA?.

BERANI KAAA... TIGA EKOQ DATO' NII.. PI MENGADAP MAHKAMAH ANTARABANGSA DI HEAG MACAMA KERAJAA PUSAT BUAT TUNTUTAN BATU PUTIH?

Anonymous said...

saya org kedah tpi lama dok penang..mmg lah Pulau Pinang asalnya jajahan Kedah..tetapi kedah dah serahkan pulau pinang kepada Kompeni Hindia Timur Inggeris melalui Triti thn 1791..tahun 1800 serah pula seberang perai..sekali british berjaya luaskan kawasan seberang perai seperti mana sempadan yang ada sekarang pada thn 1831. Pada tahun 1869 sekali lagi British membuat triti dengan Siam yang mengesahkan pendudukan British di Pulau Pinang dan seberang perai..triti tahun 1869 ni membatalkan semua triti thn 1791, 1800 & 1831..bermakna sah pulau pinang hak british bukan lagi hak kedah..mcm kita jual tanah freehold kt org lps saja kita sign borang 14 A pindah milik pada orang lain dan disahkan oleh pentadbir tanah bermakna tanah tu bukan lagi milik kita..kalau kita nak balik tanah tu kita kena beli semula dari tuan tanah baru..soalnya tuan tanah baru mahu jual ke ??..anak2 dia pun banyak menunggu nk warisi tanah yg baru dibeli oelh ayahnya tu..tgk kes Pulau Batu Putih dengan sekeping notis dalam 7 perenggan ayat..ICJ dh putuskan pulau tu hak singapore..aku suka pulau pinang jdi negeri berasingan dan bebas dri kedah..lagipun pulau pinang masih dalam malaysia..tak perlu pasport masuk ke penang

cadangan said...

1. sebelum jadi bt putih elok buat sesuatu.

2. tn tanah dah blah, beri balik pada tuan lama dia.

singapura dan p.pinang bukan cina punya.

Popular Posts 30