Followers

Tuesday, December 7, 2010

RULER SHOULD DROP THE WORD MALAY - Tunku AzizDaulat Tuanku!

By Tunku Aziz
My Sinchew
3.12.10

In an article I wrote recently, Rulers for all Malaysians, I had suggested, in a spirit of helpfulness, that their highnesses the rulers should drop the word “Malay” and instead use the more commonly understood title Sultan, for example, of Selangor or Sultan of Kedah as the case may be. [ :@) ]

DAP melalui mulut Tunku Aziz cadang raja buang perkataan Melayu, contoh Raja Melayu jadi Raja Selangor, dengan alasan raja akan menjadi simbol yang lebih menyeluruh kepada semua bangsa di bawah negeri jajahan mereka. Lihatlah cubaan jahat DAP untuk hapus identiti bangsa Melayu di Malaysia sama macam yang telah dibuat di Singapura.

Cuba kita lihat apa yang tinggal pada Melayu dari zaman sebelum merdeka, kalau tak silap hanya Keretapi Tanah Melayu. Tanah Melayu dah jadi Malaysia, Askar Melayu dah jadi Tentera Darat di Raja Malaysia, Bahasa Melayu dah jadi bahasa Malaysia kemudian Melayu kemudian Malaysia kemudian..

Sekarang kenapa tidak Cina saja tukar jadi Melayu, buang bangsa negara asal mereka dan juga bahasa negara asal mereka mememandangkan mereka lahir di sini. Tun mahathir bila ditanya sampai bila Melayu dan bumi putra akan dilayan dengan hak istimewa, beliau kata selagi bangsa bukan Melayu mahu dikaitkan dengan negara asal nenek moyang mereka.

Bukankah dulu salah sebuah parti Melayu sayap kiri pernah cadangkan semua rakyat Malaysia didaftar di bawah kaum Melayu. :-??

3 comments:

Jeffry said...

BIKIN MALU ORG MELAYU JEK. MALU LA DGN GELARAN TUNKU TU..BAIK BUANG JEK GANTI NAMA TUNGKU DAPOR! CHEH! HARKKK PTUIHHH

Siput Merah said...

Sekiranya kita buang 'Melayu' tiada lagi kekuatan satu bangsa Melayu.

Kita tidak mahu jadi macam Singapura di mana orang Melayu dikategorikan sebagai Jawa, Banjar, Bugis dan lain2. Tetapi Cina tidak digelar Hokkien, Khek, Foo Chow dan sebagainya, hanya satu bangsa Cina. Mana boleh jadi? Tiada keadilan langsung.

Raja2 Melayu kita melindungi agama Islam dan bangsa Melayu. Sekiranya buang Melayu kontrak sosial kenalah diubah. Itulah yang mreka mahukan. Tidak2. Daulat Tuanku. Daulat Tuanku. Daulat Tuanku.

Ada orang perasan nak jadi Presiden kot.

ddinbunga said...

SALAM, SEBAB TU DI CHINA TINGGAL ISTANA JE, RAJA SEMUA DAH DEPA BAGI MAPUIH.

Popular Posts 30