Followers

Friday, January 29, 2010

PKR PP BERGOLAK? MATIKAN HP



PKR Pulau Pinang bergolak?

GEORGETOWN - Krisis yang melanda Parti Keadilan Rakyat (PKR) semakin rumit apabila beberapa pemimpinnya di negeri ini dihebohkan dikatakan akan meninggalkan parti itu.

Tanpa memberi alasan khusus mengenai punca khabar angin itu, beberapa sumber yang ditemui mengakui mendengar desas desus berkenaan sejak beberapa minggu lalu.

Mereka mendakwa, pemimpin yang terlibat termasuk beberapa wakil rakyat...

Usaha menghubungi beberapa pemimpin PKR yang disebut-sebut akan meninggalkan parti itu melalui telefon tidak berjaya. Ada yang mematikan ter:us telefon bimbit meskipun mereka sebelum ini amat mudah dan pantas menjawab panggilan telefon. Tidak kurang juga yang membiark:an telefon berdering tanpa dijawab.

Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim yang juga bekas Pengerusi PKR Pulau Pinang, antara yang mematikan telefon bimbitnya menyebabkan usaha untuk mendapatkan komen beliau sejak pagi semalam, gagal.

Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusof pula membiarkan telefonnya berdering tanpa berjawab.

Turut tidak menjawab panggilan, Timbalan Ketua Menteri 1, Mansor Othman yang juga Pengerusi PKR Pulau Pinang. [sinarharian]

Hehehe... lari-lari.

Wednesday, January 27, 2010

KEPALA BABI DI MASJID


Kepala babi hutan dijumpai di dua masjid di Petaling Jaya

KUALA LUMPUR- Empat kepala babi hutan yang dibungkus dalam empat beg plastik beras ditemui di dua masjid di Petaling Jaya selepas solat Subuh awal pagi ini.

Dua bungkusan kepala babi hutan bersama satu baldi plastik berisi 30 keping wang RM1 diletakkan di pintu masuk belakang ke perkarangan Masjid Jumhuriyah, Taman Datuk Haron, manakala dua bungkus lagi serta baldi berisi jumlah wang yang sama dijumpai di hadapan pintu masuk ke perkarangan Masjid Al Imam Al Tirmizi, Taman Sri Sentosa. Jarak kedua-dua masjid adalah kira-kira dua kilometer.

Timbalan Nazir Masjid Jumhuriyah, Rasbollah Zainal, berkata, bungkusan itu ditemui oleh jemaah pada 6.30 pagi tadi selepas selepas solat Subuh.

“Mereka menyangka kedua-dua bungkusan itu mengandungi bayi yang mungkin dibuang oleh mereka yang tidak bertanggungjawab, tetapi apabila siak masjid yang dikenali sebagai Redzuan, 55, membuka kedua-dua bungkusan itu ia didapati berisi kepala babi hutan,” katanya kepada pemberita semasa lawatan Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan ke masjid itu hari ini.-Bernama [sinarharian]

Tuesday, January 26, 2010

SURAU DIBAKAR TAK DISEBUT


Muslims Have No Monopoly over ‘Allah’

From Wall Street journal
By Anwar Ibrahim

Malaysia has once again resurfaced in international headlines for the wrong reasons. Over the last two weeks, arsonists and vandals attacked 10 places of worship, including Christian churches and Sikh temples. Though there were no injuries and the material damage is reparable, the same cannot be said about the emotional and psychological scars left behind. After numerous conflicting statements from government officials, the underlying causes of the violence are still unaddressed. Malaysia’s reputation as a nation at peace with its ethnic and religious diversity is at stake.

Malaysia’s poor handling of religious and sectarian issues is not unique. The ill treatment of minority groups in Muslim countries is often worse than the actions Muslims decry in the West. I have called attention to the broader need in the Muslim world for leadership that demonstrates consistency and credibility in our call for justice, fairness and pluralism. These values are embedded in the Islamic tradition as the higher objectives of Shariah expounded by the 12th-century jurist al-Shatibi.

We have seen Muslims around the world protest against discriminatory laws passed in supposedly liberal and progressive countries in the West. Yet just as France and Germany have their issues with the burqa and Switzerland with its minarets, so too does Malaysia frequently fail to offer a safe and secure environment that accommodates its minority communities. [blog liberal]

Inilah suara pro Amerika bercakap dalam majalah pro yahudi. Memburuk-burukkan negara sendiri dan saudara sendiri. Surau pun dibakar lansung tak ambil port.

Inilah harapan baru untuk Malaysia, sudah jelas akan menyusu kera dihutan berlebih-lebihan, bermuka-muka terlampau-lampau anak dirumah kelak apalah nasib.

Sunday, January 10, 2010

ANWAR KECAM SERANGAN GEREJA TIDAK KECAM ALLAH DIDEFINASI SEMULA



Kenyataan Media: Kecaman Terhadap Serangan Ke Atas Gereja
post info
By Anwar Ibrahim

—KENYATAAN MEDIA UNTUK EDARAN SEGERA—
10hb Januari 2010

Kami mengecam serangan ke atas saudara kami penganut agama Kristian dan ke atas beberapa gereja di Malaysia. Serangan terbaru ke atas All Saints Church di Taiping juga merupakan satu serangan terhadap salah satu warisan negara.

Sebagai sebuah negara kita masih bergelut untuk menjunjung semangat perpaduan yang dicita-citakan oleh pejuang kemerdekaan negara ini. Saya menyeru agar kita semua akur dengan Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin kebebasan beragama dan hak penganut agama-agama itu untuk menjaga hal ehwal agama mereka masing-masing. Ketika ini semangat musyawarah dan dialog mestilah mengatasi suara-suara mereka yang mahu memecah belahkan kerukunan rakyat serta meniup api permusuhan di negara ini. [blog anwar]

Kalau anda nak tahu suara yang dimaksudkan itu ada dalam video di atas. Kalau orang kristian maintain macam dulu, guna nama ALLAH diperingkat dalaman sahaja, tiada siapa akan menceroboh atau membakar gereja.

Tapi ada penghasut supaya mereka go public lalu mengguris perasaan orang-orang lain maka tercetus perkara sebegini.

Sekarang mahu tunding ke mana?

Saturday, January 9, 2010

GEREJA DIBAKAR JANGAN SAMPAI JADI MACAM NEGARA LAIN




As Prime Minister, Datuk Seri Najib Razak should immediately impress on the Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein to take all urgent and necessary measures to protect the good name of the country or be held responsible for any undesirable consequences. ~ LKS

Gereja dibakar, Kit Siang dah mula nak tunding jari, dasar tak pakai otak. Menyedihkan, namun sedih lagi bila satu mazhab kristian tidak peka akan sensitiviti umat Islam apabila memohan legally menggunakan kalimah ALLAH dalam penerbitan mereka. Kita tahu di beberapa negeri memang sudah lama menggunakan nama ALLAH untuk tuhan mereka namun mereka memakainya secara dalaman antara mereka sahaja dan ia tidak mengganggu siapa-siapa dan tidak ada siapa-siapa menggangu mereka. Give and take everything goes well.

Kekacauan sekarang ini adalah berpunca dari seorang dan seorang itu sahaja yang harus bertanggungjawab. Apa tujuannya secara jangka panjang kita tahu, dia mahukan undi, kuasa dan jawatan, itu saja. Modes operandinya bermacam-macam, mungkin mahu wujudkan ketidak tenteraman di bumi Malaysia yang sudah lama aman, mewujudkan ketidak kepercayaan kepada parti yang memerintah sekarang dan pemimpinnya. Justeru bolehlah dia mencuci tangan dan betindak menjadi harapan baru untuk Malaysia kelak.

Apa pun tujuan dia, harap dihentikan. Kerana agama manusia telah berperang ada yang berlarutan sampai sekarang! dan lihat saja di Negara jiran kita, bom sana, bom sini, yang mati rakyat miskin, yang tak mampu nak bayar body guard, mendapat maklumat awal dari agensi periksikan dan lari ke kedutaan Turki untuk mengelak bencana.

Insaflah,bukan berjuang untuk rakyat kalau hasilnya sampai begini.

Wednesday, January 6, 2010

TULISAN JAWI DAN KALIMAH ALLAH





Penjelasan PKR Mengenai Isu Kalimah “ALLAH”
post info
By Anwar Ibrahim

Merujuk kepada kenyataan kami pada 22 November 2009 mengenai perkara di atas, maka BIPPA PKR sekali lagi ingin menjelaskan pendirian kami mengenai hal ini.

Kami berpendirian bahawa, keinginan masyarakat bukan Islam menggunakan kalimah “Allah” sebagai Tuhan adalah suatu perkembangan yang positif dan perlu diterima secara terbuka dan tidak perlu pihak-pihak tertentu mengambil kesempatan untuk menjadikan isu ini sebagai agenda politik untuk menampakkan bahawa merekalah jaguh dalam mempertahankan Islam di negara ini. [blog anwar]

Apabila tulisan jawi dihapuskan satu ketika dulu kesannya tidak nampak pada waktu itu tetapi nampak pada masa sekarang iaitu ramai golongan baru tidak tahu membaca Al-Quran. Jika membaca pun bunyinya seperti bunyi tulisan rumi bukan sebutan arab.

Bukan masa sekarang, satu hari nanti akan ada dua versi ALLAH iaitu ALLAH lam yalid wa lam yulad (tidak beranak dan tidak diperanak (dilahirkan oleh ibubapa)) dan satu lagi ALLAH yang ada anak.

Pada waktu itu baru lah akan berlaku kekeliruan dan fitnah yang besar dalam masyarakat Islam. Boleh menyembah ALLAH dalam Islam dan dalam kristian??? Mana anak-anak (zaman akan datang) nak pilih yang kena solat lima waktu atau pergi gereja seminggu sekali sahaja? sedangkan kedua-dua sembah ALLAH jua?

Masih adakah lagi Ahlul Kitab? jika hendak dibandingkan penggunaan nama ALLAH pada zaman Rasullullah dan pada zaman sekarang?

Menyokong Dr haron Din dan Ust Taib Azamuddin

Tuesday, January 5, 2010

DEFINASI INDEPENDENT, NON-PARTISAN, PROFESSIONAL


Two things Abu Kassim can do to demonstrate that he will lead a MACC which is independent, non-partisan and professional gaining national and international confidence and recognition as a foremost graft-buster in the league of Hong Kong’s ICAC

To direct MACC officer Raub Ghani to drop the baseless police report he lodged against Thai pathologist Dr. Pornthip Rojanasunand for allegedly “leaking” information to unauthorized people on the forensic report on the second post mortem on Teoh Beng Hock on Nov. 22; and


To ask the Selangor police to drop baseless investigations against Penang Chief Minister and DAP Secretary-General Lim Guan Eng and DAP Selangor State Chairman and Selangor Executive Councillor Ean Yong Hian Wah in connection with the Teoh Beng Hock inquest so as not to compromise public confidence in the independence, professionalism and integrity of the MACC. ~ LKS

Dia minta independent, non partisan dan professional tapi

1. dia mengarah (dah tak independent sebab ditekan)

2. menggugurkan siasatan ke atas pemimpin-pemimpin DAP ( dah pro DAP dan tak bebas, kalau bebas boleh dakwa siapa-siapa pun)

3. dan dia mendakwa tuduhan terhadap mereka tak berasas (bahawa dia lebih professional. Kalau tak tumbuh tak melata).

Kesimpulannya SPRM yang independent, non partisan dan profesional ialah tidak menyentuh pemimpin-pemimpin DAP?

SIVA TAK MAHU PULANG


Ini bukan new world, ini tanah sudah ada penduduk asal, ada faham?

Sunday, January 3, 2010

PELUANG HEBAT JUALAN TAHUN BARU

Anwar gila nak jadi PM dan PAS gila mahu kuasa. Apa lagi korang mahu semua boleh dapat, nama ALLAH, menurut jejak langkah Lina Joy, mahu bukan Islam perintah Kelantan? Cepat-cepat semua boleh dapat sebelum terlambat kerana depa-depa bukan boleh hidup sampai bila-bila.

ALLAH for all maksudnya Islam for all. Bukan namanya dibuat main-main boleh dirujuk kepada mana-mana agama lain yang concept of god mereka berbeza dengan concept of god dalam Islam.

Tawaran sah selagi anwar dan Khalid Samad hidup.

Popular Posts 30