Followers

Tuesday, March 27, 2012

DONG ZONG RASIS MELAMPAU!Dong Zong wants only Chinese-speaking teachers at vernacular schools
Compiled by MELISSA SOO, BEH YUEN HUI and A. RAMAN

THE Education Ministry should remove all newly-assigned non Chinese-speaking teachers and those who did not have Chinese language qualification, including Malay and English teachers, from Chinese vernacular schools, the Chinese dailies reported.

The demand was among four resolutions that were passed by Dong Zong (the United Chinese School Committees Association of Malaysia) during a rally to protest against the shortage of teachers in Chinese vernacular schools. ~STAR


****
Tuntutan Dong Zong yang mahukan hanya guru penutur bahasa Cina sahaja di SRJK dalam semua subjek termasuk Bahasa Malaysia dan mahukan guru-guru baru posting yang tidak pandai berbahasa Cina ditukarkan dari SRJK adalah contoh Rasisme melampau!

DAP mendakwa mereka adalah parti bukan berasaskan kaum dan agama, malah berbangga kerana tidak meletakkan kolum bangsa di borang untuk berurusan dengan kerajaan negeri Pulau Pinang. Malahan, berselindung dibawah anti rasis dan pro kesaksamaan DAP cuba untuk menghapuskan hak keistimewaan bumiputra di bawah nama lain. Contonya tuntutan masuk IPT berdasarkan merit, Biasiswa, Tender, Jawatan menteri, meningkatkan penjawat Awam bukan Melayu dll , semuanya bertujuan menghapuskan hak istimewa orang melayu dan Bumiputra.

Tetapi memalukan apabila DAP turut sama dalam perarakan Dong Zong ini. Di sektor swasta gerakan licik tidak mengambil orang Melayu dan Bumiputra giat berlaku dengan meletakkan kelayakan, boleh berbahasa Mandrin sebagai kelayakan asas jawatan kosong di syarikat mereka, sedangkan bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan. Kini melarat ke sektor awam pula, putra jaya belum jatuh ke tangan mereka tetapi mereka sudah mahukan paha!

Kita tunggu sama ada DAP yang konon jaguh anti rasisme dan pro kesaksamaan, kuat mengutuk UMNO, Perkasa dan Utusan yang memperjuangkan bangsa sebagai rasis! untuk mengutuk keras tuntutan rasis melampau Dong Zong ini. Kita tungguuuuuuuuuuuu!

1 comment:

Popular Posts 30